Herinneringen ruiken

Herinneringen ruiken

geplaatst op: 17-11-2020

Geur is gekoppeld met ons retroscentisch geheugen. Daarom kunnen we bepaalde emoties voelen als we alleen maar een geur ruiken. Geur is zodoende een element dat herinneringen oproept.

 bron: wikipedia

Dat klopt. Als ik bijvoorbeeld eau de cologne ruik, dan denk ik aan mijn Opoe; zij droeg altijd een zakdoekje met deze geur erop bij zich. Bij de geur van oliebollen denk ik aan oudjaar. Geuren zijn wat dat betreft een ode aan vroeger. Het roept herinneringen op.

Ook aan de kleding die ik verwerk in herinneringsdekens, herinneringskussens en troostknuffels hangt een geur. Dat is de geur van thuis, daar waar de kleding vandaan komt. Als de kleding schoon is laat ik de geur daar blijven waar het is.  Mensen vragen mij wel eens of niets uitwas voor ik begin met de opdracht. Nee is dan mijn antwoord, dat doe ik eigenlijk niet, want die geur van het "thuis" van de drager van de kleding wil je niet wegspoelen. Soms moet er wel eens iets in de wasmachine omdat ik het dan niet fris vindt om mee te werken.

Geur, in mijn geval en in het geval van mijn opdrachtgevers heeft  allemaal te maken met gevoel, fijne herinneringen, aan de persoon en is het een rollercoaster aan emoties die het rouw verwerken in sommige gevallen wat aangenamer maakt.

Liefs,  Jenny